L’eliminació de calderes de gas i gasoil per l’ús domèstic

L’ ús domèstic de gas i gasoil per calderes d’aigua té els dies comptats a la Unió Europea. Dins dels objectius europeus de sostenibilitat es troba l’eliminació progressiva d’aquests combustibles fòssils. Una primera data topall: l’any 2023.

S’han de començar a eliminar les calderes d’ús domèstic que funcionen amb combustibles gas o gasoil. A partir del 2023, els aparells més contaminants amb categoria G, i el 2025 tocarà eliminar les calderes d’ús domèstic que portin etiqueta d’eficiència energètica F.

És un dels objectius del canvi climàtic de la UE per l’any 2030 i que tots nosaltres haurem de complir.

Si no es prenen aquestes mesures que et poden semblar una mica contundents, no s’arribarà a assolir els ambiciosos objectius de les Nacions Unides: El pacte que es va signar a la Cimera climàtica de París l’any 2015.

Reglament de la Unió Europea que hem de complir

Has de saber que existeix tot una bateria de normatives de la Unió Europea que regulen el canvi climàtic i que t’afecten directament. De fet, interpel·len a totes les persones de la Unió Europea, sense excepció. Són estratègies en clau de futur, accions de tots els sectors, energètics, econòmics i socials pensades per assolir aquests objectius ambiciosos:

  • Arribar al 2030 amb una reducció del 40% d’emissions en referència al 1990
  • Assolir la neutralitat climàtica dins de la Unió Europea l’any 2050
  • No deixar cap regió de la Unió  enrere en aquest repte

En aquest sentit volem referenciar-te el Reglament 2015/1189 del 28 d’abril regula el sector de les calderes. Aquesta iniciativa legislativa feta precisament l’any 2015 projecta uns requisits d’obligat compliment molt específics per sistemes tèrmics per l’ús domèstic.

A més recull una regulació de la UE que complementa el nostre Codi Tècnic de l’edificació en matèria d’eficiència energètica.

És una normativa que implementa dues línies d’acció estratègiques basades en l’etiquetatge d’eficiència energètica i en el disseny ecològic.

Etiquetatge per l’ús domèstic de les calderes

L’etiquetatge vigent i obligat per tots els països de la Unió Europea impulsa la revisió de l’eficiència energètica. Així les calderes d’ús domèstic ja instal·lades veuran revisades les seves qualificacions i les més baixes (G) hauran de desaparèixer abans del 2023.

Aquesta reestructuració de l’etiquetatge d’eficiència energètica farà que les categories més altes es reservin per aparell d’alt rendiment amb energies netes i sostenibles.

Disseny ecològic

En aquest mateix Reglament 2015/1189 del 28 d’abril la Unió Europea determina de manera molt concreta les mesures que s’han de prendre per observar tots els requisits en matèria de disseny ecològic per calderes d’ús domèstic i altres equips tèrmics que fan servir combustible sòlid.

Tant si et trobes que la teva caldera d’ús domèstic ja té uns anys com si et planteges instal·lar una de nova, no t’has d’amoïnar. Només cal que contactis amb una empresa especialitzada en serveis tèrmics, de calefacció i renovables. Ells són els professionals que podran assessorar-te en tot allò que necessitis.

Som Grau Sistemes Tèrmics i ens trobaràs a Olot, Girona. T’aconsellem sobre calderes d’ús domèstic eficients, normatives i renovables. Fes tu també el que el nostre futur es mereix.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt