Energia solar tèrmica: components de la instal·lació

L’energia solar tèrmica és, actualment una de les millors opcions per lluitar contra el canvi climàtic. En aquest interessant article fem una exposició clara sobre els components i la seva instal·lació. Podràs tenir aquesta renovable a casa fàcilment.

Ha arribat el moment del canvi: per convicció, però també pels objectius globals de sostenibilitat tant del nostre entorn proper la UE com en l’àmbit mundial. LAgenda 2030 de les Nacions Unides on participa activament Eu, està legislant en conseqüència. La Llei Europea del Clima té un objectiu ambiciós per l’any 2030: vol arribar a reduir el 55% de les emissions respecte de 1990. La unió aspira a ser el primer continent climàticament neutre; l’energia solar tèrmica, la més neta, juga un paper important.

L’energia solar tèrmica és una opció renovable fàcil d’instal·lar gràcies als components

Si et preguntes per què aquest sistema energètic és viable, per exemple, a casa teva, la resposta és clara: és un equip amb pocs components, d’instal·lació molt senzilla i, en conseqüència, econòmica. Necessitaràs uns panels solars, un dipòsit acumulador, un intercanviador de calor, una bomba de circulació i una centraleta de control. Només en algunes instal·lacions es necessita una bomba de circulació.

Panels solars tèrmics 

Els panels solars o col·lectors són les plaques que s’instal·laran al sostre el teu edifici o habitatge. Dins d’aquest component principal de l’energia solar tèrmica es troba un circuit de canonades per on circula el fluid primari. Durant les hores de sol aquest fluid escalfarà l’aigua del dipòsit acumulador.

 Dipòsit acumulador

Aquí s’acumularà l’aigua disponible per ja escalfada. Al seu pas per l’intercanviador de calor que incorpora aquest dipòsit en el seu interior, el fluid primari escalfarà l’aigua. Una vegada s’hagi produït l’intercanvi de calor, aquest líquid que s’haurà refredat retornarà als panels per iniciar el seu escalfament.

Intercanviador de calor

Aquest és un sistema de canonades fines, normalment en forma de serpentí que una longitud suficient per formar una espiral dins del dipòsit acumulador. Per l’intercanviador hi circula el fluid que transmet la temperatura a l’aigua acumulada. El mercat ofereix també un altre sistema anomenat intercanviador de doble envolupant.

Panel de control dels principals paràmetres

En la centraleta de control es podran visualitzar els principals paràmetres del sistema d’energia solar tèrmica. Et permetrà monotonitzar dades importants com la temperatura o la pressió. La seva programació també permet ajustar horaris de funcionament tenint present la climatologia del territori.

Quan és necessari una bomba de circulació?

Només és necessari en aquells casos on es propicia una circulació no forçada del fluid. Aquesta eventualitat pot solucionar-se instal·lant una bomba de circulació per impulsar aquest líquid portador de l’escalfor fins a l’acumulador. Contacta amb una empresa experta en renovables. Els seus professionals podran indicar-te quin equip solar és l’idoni per a la teva llar. Podran informar-te també sobre altres renovables interessants, com la geotèrmia, o l’energia de biomassa.

Ens trobaràs a Grau Sistemes Tèrmics i tenim el sistema solar tèrmic que busques. No esperis més i passa’t a les renovables… el canvi ja és aquí.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt