Com escollir la potència d’un radiador elèctric?

Per encertar en la potència del radiador elèctric que vulguis instal·lar a les habitacions de la teva llar, cal que tinguis en compte els paràmetres que expliquem a continuació. Un cop identificats els seus valors, ja podràs aplicar la fórmula de càlcul i determinar la potència calorífica necessària en cada espai de casa teva.

Zona climàtica on es troba l’habitatge

Aquests és una de les dades a tenir present doncs no és el mateix viure en un territori amb clima temperat que trobar-se enmig de la muntanya. Així, a Catalunya tenim tres zones climàtiques; zona B, C i D. Es descarten la zona més càlida que és la A i la més freda que és la E. Aquesta informació sobre totes les zones climàtiques es pot consultar al Codi Tècnic de l’Edificació. Una vegada identificada la zona, sabràs el coeficient que hauràs de fer servir: 0,95 per la zona B; 1,04 per la zona C; 1,12 per la zona D.

Superfície de l’espai a escalfar

Aquesta és una altra dada bàsica per poder determinar la potència del radiador elèctric que decideixis col·locar. Has de calcular quants metres quadrats té l’espai disponible i la xifra que en resulti serà vàlida per habitacions amb una alçada de 2,50 metres. Si l’espai té el doble d’alçada, multiplica per dos aquesta superfície.

Orientació de l’edifici

Sembla evident que no pot ser el mateix un habitatge orientat al Sud, que sempre rebrà més escalf natural provinent de Sol, que un altre que es trobi orientat al Nord i això cal tenir-ho present per fer el càlcul posterior. Si la teva llar té una orientació Sud, el valor que es farà servir és 0,92 i si la seva orientació es Nord el coeficient serà 1,12. Els habitatges orientats a l’Est o bé a l’Oest tenen un 1 com a valor de referència.

Aïllament

Aspecte molt determinant a l’hora de decidir una potència d’escalf més o menys alta, perquè com és obvi pensar, en un habitatge amb pocs elements d’aïllament la potència del radiador elèctric haurà de ser més alta. En aquest cas els valors de càlcul són 0,93 per habitatges molt aïllats, 1 per aïllaments moderats i 1,10 per edificis sense aquesta protecció.

Arriba el moment d’aplicar la fórmula:

Espai x Orientació x Aïllament x zona climàtica x 85 = Potència calorífica necessària en W.

Per tant, un habitatge de 100 metres quadrats, ubicat a una zona climàtica B, orientat a l’Est i amb aïllament òptim, tindria el càlcul següent:

100 x 1 x 0,93 x 0,95 x 85 = 7.509,75 W de potència.

D’acord amb el resultat, en aquesta casa de 100 metres quadrats, es podrien instal·lar 10 emissors elèctrics de 750 W cada un, amb la garantia que la potència d’aquests radiadors elèctrics seria la correcta.

Grau Sistemes Tèrmics, tenim personal especialitzat sobre la potència dels radiadors elèctrics per la teva llar.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt