L’energia de biomassa és un concepte ben actual, totalment vinculat a la sostenibilitat. És una energia obtinguda de la biomassa, és a dir, tota la matèria orgànica que genera el nostre planeta. Et presentem un interessant post sobre l’origen d’aquest recurs. Així veuràs el potencial d’aquesta energia renovable. Ens acompanyes?
Què és la biomassa?
A la pàgina vint-i-dos de la Directiva Europea 2018/2001 de l’11 de desembre del 2018, es fa la següent descripció de biomassa:
“La fracció biodegradable dels productes, residus i deixalles biològiques que procedeixen d’activitats agràries, incloses les substàncies d’origen vegetal i també animal, de la silvicultura i de les indústries vinculades, incloses la pesca i l’aqüicultura, així com la fracció biodegradable dels residus industrials i municipals d’origen biològic.”
Aquesta descripció aclareix una primera qüestió no menor: que la biomassa és la matèria primera que les tecnologies utilitzen per generar l’energia de la que estem parlant. A continuació podràs conèixer com s’utilitzen aquests recursos, en els dos grups principals.
Biomassa natural
En aquest cas, la manipulació humana pràcticament no existeix; és la natura la que genera aquest material. Es tracta, bàsicament, de fusta de les zones forestals, arbres caiguts, podes, sotabosc, etc. Un material amb el qual es poden obtenir elements de combustió que fan servir les plantes processadores. Amb la producció d’energia de biomassa, a partir de les restes forestals que ens brinda la natura, es genera electricitat.
A altres plantes de biomassa, amb aquesta matèria primera procedent dels boscos, es fabriquen pèl·lets; un producte altament calorífic i perfecte per abastir sistemes tèrmics sostenibles i eficients. Si et planteges un canvi de calefacció o caldera, aquesta és una excel·lent opció.
Has de saber, però, que la recollida i el transport d’aquesta matèria, tan present a casa nostra, comporta un estudi previ sobre la ubicació d’una planta d’energia de biomassa en un territori. Cal optimitzar-ne el rendiment.
Biomassa residual
Són, simplement, els residus vegetals i animals que genera la nostra societat. Els que es produeixen en el sector ramader, com els purins o els fems dels animals, que poden convertir-se en biocombustible.
Les indústries de la fusta o aquelles que manipulen aliments (conserves, olis, sucres, etc.) també generen deixalles que poden convertir-se en biomassa. Gràcies a processos químics esdevenen, com el cas dels purins, biocarburants.
Amb la teva aportació i la de tots nosaltres, s’aconsegueix que la fracció orgànica de deixalles domèstiques generi energia. Per cada gest responsable i sostenible que fas en el teu dia a dia, contribueixes a tenir cura del nostre planeta. En aquest sentit, generar energia amb aquests recursos que, en cas contrari, s’haurien de processar igualment, és una de les solucions de futur.
Cal que siguis conscient que la nostra manera de consumir energia ha de canviar. És per això que Catalunya ja s’està treballant en un Pla per implementar l’Agenda 2030 de Nacions Unides sobre la sostenibilitat.
A Grau, Sistemes Tèrmics podem assessorar-te en tot allò que necessitis per fer possible el canvi a l’energia de biomassa.