Integració d’energia aerotèrmica als habitatges sostenibles

L’energia aerotèrmica és una font d’energia renovable de baixa inversió. Pot utilitzar-se tant per produir aigua calenta sanitària com per a la climatització d’habitatges o espais tancats. A causa de la seva senzillesa i baix cost, és l’opció més viable en molts projectes.

Què és l’energia aerotèrmica?

L’energia aerotèrmica consisteix a capturar l’energia continguda a l’atmosfera. Posteriorment, és transportada a l’interior de les nostres llars a través d’un circuit de refrigeració. És per això que, aquest sistema s’utilitza tant per refredar l’aire com per escalfar aigua amb una alta eficiència energètica. Amb aquest tipus d’energia també es poden obtenir costos cada vegada més baixos, fins i tot, inferior al gas i al gasoil.

Els equips basats en aquesta tecnologia són capaços de generar de tres a set vegades més energia tèrmica que l’electricitat que necessiten.

La relació entre energia lliure i energia de pagament varia segons la temperatura exterior. La Directiva 2009/28/CE del Parlament Europeu, comptabilitza la quota d’energia renovable. La normativa diu; l’energia captada per les bombes de calor s’ha de tenir en compte sempre que la producció d’energia final superi significativament l’entrada d’energia primària necessària per conduir la bomba de calor, és a dir, només es pot considerar una part renovable.

Aire condicionat amb energia aerotèrmica

El Ministeri de Foment està pendent del sector per fixar el límit de consum energètic dels edificis. S’estima que el valor aproximat del consum pot oscil·lar més de 30 kWh/m2 l’any.

Amb aquest punt de partida, i tenint en compte les variables en termes meteorològics com a conseqüència de la geografia del país, l’energia aerotèrmica i solar s’ubicarà com els sistemes de climatització que establiran un fort suport en les noves promocions d’habitatges a partir del 2020. Això, s’explica pel compliment dels paràmetres de consum d’energia a tot el país.

Segons un estudi de Toshiba Heating & Air Conditioning, els 31,8 milions d’unitats d’aire condicionat a base aerotèrmica instal·lats a Espanya en els darrers 20 anys representen una capacitat renovable instal·lada de 53 a 57 GW. El 74% d’aquesta potència s’instal·la a les llars i en els àmbits domèstics, un altre 21% en el sector minorista i de serveis i el 5% restant a la indústria.

Altres beneficis

L’ús massiu d’energia aerotèrmica com a font d’energia renovable i il·limitada per al subministrament d’aigua calenta i d’aigua calenta també proporcionarà una reducció significativa de les emissions de CO2. També, una major independència energètica a Espanya, ja que no podria ser un consumidor de combustibles fòssils per a la calefacció.

Per complir amb els objectius establerts en la nova directiva europea sobre habitatges sostenibles, els factors crucials en gairebé tots els sectors seran tant l’eficiència com l’ús d’energies renovables. L’aire condicionat amb energia aerotèrmica és un candidat fort per substituir altres sistemes convencionals que es fan servir actualment.

Els plans que s’estan seguint per complir amb la directiva europea segueixen els següents punts:

  • Conservació i accessibilitat.
  • Prioritzar l’eficiència energètica, reduint la demanda.
  • Substitució d’equips obsolets.
  • Integració de les energies renovables.

Un exemple, Madrid compta amb aproximadament 1,5 milions de cases, de les quals el 70% es van construir abans de 1980, data a partir de la qual es va implementar la primera norma tècnica sobre aïllament d’edificis. La capital espanyola compta també amb prop de 43.000 edificis que superen les tres plantes sense ascensor, aproximadament el 40% del total.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt