Influeix a la despesa energètica d’un habitatge la potència elèctrica contractada?

La potència elèctrica és una de les variables que poden influir en la despesa energètica d’una llar. Però quina ha de ser la potència correcta a cada habitatge? I quin és l’estalvi que aconseguiràs si modifiques la potència de l’electricitat, adequant-la a les teves necessitats? T’ho expliquem a continuació.

De segur que alguna vegada t’has preguntat quins són els conceptes que fan possible calcular la factura de l’electricitat del teu habitatge. Aquests conceptes es divideixen en fixes, variables i els impostos. Tanmateix, hi ha un queno varia i el cert és que sí que es pot modificar: la potència elèctrica.

Què és la potència elèctrica? 

La potència elèctrica és el nombre de kW que necessita la teva llar per poder endollar tots els aparells en tot moment. En una instal·lació amb la potència adequada no ha de saltar l’interruptor de control; tampoc ha detenir-ne un excés, perquè cada kW es paga. Sembla del tot lògic que per calcular la potència adient a casa teva, es pugui fer així:

  • Endolla tots els aparells que puguis, a la vegada 
  • Espera cinc minuts i anota la potència que marca el teu comptador 
  • Ara pots dividir aquesta quantitat per dos i anotes el resultat 

Aquesta potència que resulta i que acabes d’anotar és tota la que necessites en un cas de consum alt. Per tant, és una orientació aconsellable.

Dades econòmiques importants sobre els kW, vigents a desembre del 2021 

La primera dada és que el preu actual del kW: són 44,86 euros més els impostos. En relació amb aquests últims, actualment es grava un 0,5 d’impost d’electricitat i un 10% d’iva (que és una reducció temporal de l’iva fins a finals d’any, perquè normalment és 21%).

També, voldríem que tinguessis present aquesta dada: apujar o abaixar el nombre de kW, té un cost de 10,93 més els impostos; aquest import està regulat per una llei. A banda d’això, si augmentes el nombre de kW, hauràs d’assumir un sobrecost de 44,86 més impostos, per cada kW de potència elèctrica augmentada.

Finalment, cal que sàpigues que la potència contractada pot dividir-se en horaris: franja vall i franja punta. Això passa des del primer de juny d’enguany.

Si optimitzes aquesta potència elèctrica, quants euros estalvies? 

Pren una potència de 5 kW, com a exemple: pagaràs 44, 86 euros més impostos per cada kW contractat: això és un import total i anual, molt aproximat, de 273 euros. Si només necessitessis 3 kW de potència per casa teva, quin seria el cost anual? Doncs seria d’uns 164 euros l’any.

La conclusió és que podries estalviar 109 euros cada any, en aquest cas.

Posa’t en mans d’experts en energies renovables i serveis tècnics 

Ara ja saps que és la potència elèctrica i de quina manera incideix en la teva despesa energètica. Per gestionar-ho, la nostra recomanació és que contractis els serveis d’una empresa experta en renovables que tenen com a principis:

  • Aconseguir l’estalvi dels diversos consums elèctrics, residencials i també empresarials 
  • Promoure el respecte pel medi ambient i la     sostenibilitat  
  • Oferir informació i implementació de normatives     europees, que tots hem de complir 

Som Grau Sistemes Tèrmics, treballem des d’Olot i estem especialitzats en renovables. Vine amb la teva factura i podrem aconsellar-te sobre la teva potència contractada i com fer un consum responsable. T’esperem!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt