Existeixen els aires condicionats sostenibles i quins són els seus beneficis?

Les unitats d’aire condicionat solars, són una de les principals opcions d’aparells d’aires condicionats sostenibles existents al mercat. Aquest tipus d’aparells ofereixen grans avantatges mediambientals.

Els principals avantatges són una demanda de xarxa reduïda i un canvi de càrrega durant el consum màxim. També afavoreixen la reducció dels costos en electricitat, la reducció de les caigudes d’energia, les capacitats fora de la xarxa i les emissions de gasos reduïts.

Els aparells de climatització convencionals quan funcionen durant els pics més calorosos del dia contribueixen a una alta demanda de la xarxa elèctrica. aquest accés de consum pot generar problemes com talls o simplement un alt consum que repercuteix tant en la nostra economia com en el medi ambient.

Beneficis ambientals dels aires condicionats sostenibles

Quina seria la manera més eficaç de reduir les emissions de gasos d’hivernacle? La resposta és: fer que els aparells d’aire condicionat siguin més sostenibles en tots els aspectes.

En un estudi realitzat recentment, s’ha calculat que si substituíssim els aparells convencionals, l’atmosfera reduiria els gasos d’efecte hivernacle totals en l’equivalent de 90.000 tones de CO2 en el 2050.

L’aire condicionat és una de les grans indústries del món. Els automòbils i els aparells d’aire condicionat es van inventar aproximadament al mateix temps. Tots dos han tingut un gran impacte en la vida diària de les persones. A diferència dels cotxes, però, els aparells d’aire condicionat han evolucionat poc en relació al seu impacte de les seves emissions o la seva eficiència energètica.

Tipus d’aparells sostenibles

Les unitats d’aire condicionat solars es classifiquen en dos tipus: híbrids i refrigeradors.

Un sistema híbrid combina tecnologia fotovoltaica (PV) amb corrent continu (DC). Canvia automàticament entre energia solar i bateria segons sigui necessari. Quan l’aparell està configurat en mode híbrid, aquests sistemes carreguen les bateries quan el sol brilla; quan no ho està, el sistema funciona amb la bateria mentre es carreguen a través de corrent altern (CA).

Les característiques més habituals dels sistemes híbrids, actualment existents en el mercat, són un tipus d’aire condicionat que s’alimenta per un sol panell solar de 170 watts, funciona amb corrent continu i té la capacitat de refredar una sala des de 55 m2 a 600 m2.

Els refrigeradors d’absorció o refrigeradors evaporatius, funcionen per escalfar i refredar l’aigua mitjançant l’evaporació i la condensació. Els refredadors refreden l’aire expulsant-lo sobre un material saturat d’aigua: l’energia solar s’utilitza per alimentar el ventilador i el motor.

Les característiques principals dels refrigeradors són que funcionen amb energia solar, es poden endollar o utilitzar amb bateries. Fins i tot quan es connecta a una font d’energia convencional, funciona a un màxim de 500 watts per hora, enfront de prop de 900 watts que utilitzen els sistemes convencionals (i 3.500 watts durant una hora de climatització central).

El futur de l’aire condicionat

Tenint en compte que l’ús d’aparells d’aire condicionat i ventiladors elèctrics per mantenir-nos frescos ja suposa aproximadament una cinquena part de l’electricitat total utilitzada als edificis de tot el món, o el 10% del consum d’electricitat global actual. I en constant creixement, a mesura que els ingressos i el nivell de vida milloren en molts països en desenvolupament. Es preveu que l’ús de l’aire condicionat sigui la segona font de creixement global de la demanda d’electricitat a escala mundial després del sector industrial i el motor en el 2050.

Per tant, fer més eficaç la refrigeració passa a ser una prioritat. Sense oblidar, també, els múltiples beneficis que ens aportaran aquests sistemes; més assequibles, més segurs i més sostenibles.

Informa’t d’aquests sistemes sostenibles per millorar el sistema d’aire condicionat de la teva llar.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt