El canvi d’hora ens ajuda amb l’estalvi energètic?

El canvi d’hora pot contribuir a estalviar energia, ajudant així a potenciar un nou model energètic més sostenible? Sembla que l’estalvi és evident, però després de molts anys d’aplicació d’aquesta mesura, sorgeix el debat sobre la seva efectivitat. En aquest interessant article t’ho expliquem tot, també l’origen d’aquesta iniciativa horària.

La fita de la nostra societat és aconseguir la neutralitat climàtica el 2050; és un compromís global recollit en l’Agenda 2030.La Unió Europea vol tenir la màxima implicació en aquest repte internacional i és per això que es treballa intensament per posar fre al canvi climàtic. En aquest sentit el canvi d’horari és una de les iniciatives pioneres a Europa que persegueix l’estalvi energètic.

Des de quan hi ha canvi d’hora i quants països ho fan? 

Ja fa molt de temps, l’any 1916, es va fer servir aquesta mesura per estalviar energia; era la Primera Guerra Mundial. Quan el conflicte bèl·lic acabà, pocs països a Europa van conservar-la. Tanmateix, dècades més tard Europa va adoptar aquesta modificació horària i va quedar establerta, ininterrompudament, l’any 1974. A casa nostra també, malgrat que en aquells anys no érem membres de la Unió Europea.

Debat europeu sobre l’eficàcia del canvi d’hora 

Queda clar que l’objectiu d’aquesta mesura és estalviar energia. Ara bé, en els últims anys el tema està generant debat des del punt de vista de la seva eficiència. En aquest sentit l’any 2018 es realitzà a la Unió Europea una enquesta i els resultats van mostrar una opinió popular contrària a aquests canvis d’hora cíclics.

Posterior a aquesta consulta la Unió Europea ha creat una comissió per valorar la implementació de l’horari en qüestió, donat que no tots els països estan d’acord amb el resultat.

Has de saber, que no es preveu una decisió imminent. Els estats membres de l’EU tenen interessos diversos, diferents costums i fusos horaris, segons la seva ubicació: per exemple, en els països mediterranis els horaris comercials s’allarguen a les tardes, a diferència dels estats membres del nord. Per tant, hauràs de seguir fent els canvis d’horaris durant algunes estacions més.

A l’hivern les agulles retrocedeixen i a l’estiu avancen 

El canvi d’hora estacional es realitza sempre en cap de setmana i es fa a la nit de tal manera que comporti les mínimes molèsties:  

  • L’ horari d’estiu comença l’últim cap de setmana de març (les dues de la matinada passen a ser les tres) 
  • L’ horari d’hivern comença l’últim cap de setmana d’octubre (les tres de la matinada passen a ser les dues) 

Cal remarcar que amb tots dos horaris, hi ha el mateix temps de sol. Quan els dies són més llargs gaudeixes de quinze hores de llum solar i en els dies més curts, tindràs unes nou hores.  

Les hores de llum en un hipotètic horari d’estiu permanent  

Si finalment es respecta la consulta realitzada a l’EU, s’establirà un horari d’estiu inalterable i per tots els vint-i-set membres de la Unió Europea. Això et permetrà gaudir de més estona de llum. Pots contribuir a l’estalvi energètic adequant la teva activitat diària al canvi d’hora i augmentant l’eficiència amb noves tecnologies com la domòtica.

Des de Grau Sistemes Tèrmics també t’animem que et passis a les renovables. Millora la teva eficiència energètica amb les nostres renovables.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt