Com calcular la capacitat d’un aire condicionat per una habitació

La capacitat d’un aire condicionat és una dada molt important per poder triar l’equip més adient. A partir d’aquesta informació podràs saber quins aparells, dels que ofereix el mercat, són adequats per climatitzar el teu ambient. Comprova, en aquest article, com és de fàcil fer aquest càlcul.

La primera informació que has de conèixer per poder determinar la capacitat d’un aire condicionat: el volum de l’habitació que vols refrigerar. La segona dada és un valor estable, que serà de setanta. D’altra banda necessitaràs un coeficient tèrmic, que dependrà del territori on vius. Per últim, dues dades més: l’aïllament de l’habitació i la seva orientació.

Amb aquests factors aplicarem una fórmula que ens donarà un resultat en frigories. Són precisament aquestes unitats tèrmiques les que hauràs de consultar en les característiques tècniques de l’aparell que valoris instal·lar. Et recomanem molt aquest article del nostre bloc sobre aires condicionats amb tecnologia Inverter, de gran eficiència.

El volum de l’habitació que vols refrigerar determina la capacitat d’un aire condicionat

Aquesta fórmula és molt fàcil d’aplicar perquè només cal que coneguis la superfície en metres quadrats i l’alçada de l’espai. Per exemple, si vols instal·lar l’aire condicionat en un loft de setanta metres quadrats i tres metres d’alçada el càlcul quedaria així: 

70 metres quadrats de superfície x 3 metres d’alçada = 210 metres cúbics de volum

El coeficient tèrmic aplicable a zones com el nostre territori

Per compromís amb la sostenibilitat, la temperatura recomanable de climatització, segons l’Institut Català d’Energia, és de vint-i-sis graus. A partir d’aquest suggeriment, els valors que has de fer servir, per ponderació: seixanta-cinc frigories addicionals, si vius en un territori que supera els trenta graus a l’estiu. En canvi, si els estius de la teva comarca arriben als trenta-vuit graus, hauràs de sumar cent frigories. 

Aquesta serà una referència que aplicarem a la fórmula final.

L’aïllament i l’orientació de l’espai

Un aïllament òptim, finestres d’una mida mitjana i una orientació al nord poden potenciar la capacitat d’un aire condicionat. 

Tanmateix passa el contrari si l’habitació on l’instal·laràs es troba orientada al sud, sense aïllament i grans finestrals. En aquest cas s’afegiria:

100 frigories per cada metre quadrat

  • 100 frigories per cada metre quadrat de paret no aïllada que estigui en contacte amb l’exterior. 
  • 100 frigories per cada metre quadrat de paret orientada al sud o per cada metre quadrat de finestra. 

Partint de l’exemple d’aquest post, imagina que el loft de dos-cents deu metres cúbics tingui una finestra gran, de quatre metres quadrats. Suposa, també, cap aïllament exterior en una paret de cinc metres quadrats; el càlcul donaria unes nou-centes frigories que caldria afegir al resultat final.

Conclusió

Per calcular la capacitat d’un aire condicionat, primer has de conèixer el volum de l’espai i multiplicar aquesta xifra per setanta; coeficient per determinar les frigories necessàries. Quan tinguis aquest resultat, afegeixel valor de referència que tingui la zona on vius. Per últim, afegeix les frigories extres per ponderar la falta d’aïllament o per orientació de l’espai: 

Volum de l’habitació x 70 coeficient + frigories zona climàtica + frigories per aïllament/orientació = FRIGORIES TOTALS.

Grau Sistemes Tèrmics, t’assessorem sobre la capacitat dels aires condicionats. Trobarem la climatització perfecta per la teva llar.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt