Què són els ponts tèrmics i quins tipus existeixen? | ponts tèrmics

Avui aprendrem a diferenciar diversos tipus de ponts tèrmics per tal de conèixer i apreciar com afecten en el consum energètic de la nostra llar.

Què són els ponts tèrmics?

Un pont tèrmic és qualsevol tancament que hi ha dins d’un edifici. És a dir, la cobertura, una finestra, la solera o la façana. En aquests punts hi ha una resistència tèrmica que canvia significativament respecte a la resta de l’edifici, ja que hi ha una modificació de la temperatura o de la densitat calòrica.

Els ponts tèrmics poden tenir un gran impacte en la demanda energètica d’un edifici sobretot quan es produeixen canvis d’estació i passen del fred a la calor o al revés. Al nostre país aquests canvis es pateixen notablement, ja que cada cert temps es produeixen canvis meteorològics. Si no es tenen ben controlats es poden detectar humitats o capil·laritats, ja que el contrast entre la temperatura de dins i fora no està ben regulada i es produeix la condensació. Per tant, un pont tèrmic no només pot comportar una major despesa energètica sinó que també pot desenvolupar problemes de salut pels que la pateixen.

Els ponts tèrmics són molt útils en la construcció i rehabilitació d’edificis que volen ser energèticament sostenibles.

Tipologies de ponts tèrmics

Podem trobar diverses tipologies sempre que hi ha una variació de la uniformitat de la construcció. Per exemple:

  • Ponts constructius: es donen quan hi ha un canvi de gruix en el tancament.
  • Ponts geomètrics: es produeixen quan es troben dos o més paràmetres en un tancament. Solen veure’s en les cantonades.
  • Ponts per canvi de material: Quan s’uneixen dos materials amb diverses conductivitats tèrmiques.

On podem trobar ponts tèrmics?

Ara que ja sabem què és i perquè es produeixen els ponts tèrmics és el moment de localitzar-los. A qualsevol intersecció se’n poden produir i, per això, els arquitectes i instal·ladors hem de tenir cura de dissenyar i construir espais el més net possible per tal d’evitar-los.

Així doncs, els llocs més habituals on apareixen són:

  • Les finestres: es poden localitzar en el marc, al vidre o en el tancament. Val a dir que ja fa temps que les finestres venen amb un sistema per evitar el pont tèrmic i aïllar millor el tancament. Aquest sistema consisteix en una peça que perfila i ajuda a conduir millor la temperatura.
  • El calaix de les persianes: per sort, cada cop més fabricants de persianes tenen en compte el calaix i les seves possibles fuges tèrmiques i ara ja són més estancs. També és important tenir en compte que és millor col·locar una persiana motoritzada que de corretja, ja que ajuda a mantenir més la temperatura.
  • Els forjats: l’estructura bàsica de l’edifici també és important per evitar l’aparició de ponts tèrmics. És necessari que l’estructura, els murs i la façana compti amb elements aïllants que facilitin la bona circulació tèrmica i n’elimini les fugues.

Ara que ja sabem tot el que cal saber sobre els ponts tèrmics arriba l’hora de solucionar aquestes fugues tèrmiques de la llar. Si vols que fem un repàs dels tancaments del teu edifici o que en millorem algun, contacta’ns!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt